Glikemični indeks

Glikemični indeks

Več študij je pokazalo, da je dalj časa trajajoča prehrana, v kateri prevladujejo živila z visokim glikemičnim indeksom, povezana s povečanim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2, srčno žilnimi obolenji in nekaterimi vrstami raka. Najbolj problematična sestavina v živilih je škrob, ki se po zaužitju zelo hitro spremeni v krvni sladkor.

 

S klikom na spodnjo sliko si lahko ogledate Tabele za izračun OH v živilih

Stetje OH mala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leta 1997 je skupina strokovnjakov Organizacije za hrano in kmetijstvo in Svetovne zdravstvene organizacije priporočila metodo GI kot osnovo za klasificiranje ogljikohidratnih živil, kar pomeni da je bolje kot to, ali so ogljikovi hidrati sestavljeni ali enostavni, vedeti,
kakšen je njihov glikemični učinek v telesu.

Nekatera živila dvigujejo krvni sladkor diabetika višje in hitreje kot druga.
Diabetiki naj se živil, ki imajo glikemični indeks (GI) višji od 100 izogibajo. 

glikemicni indeks diabetiki

Društvu diabetikov Kranj lahko pomagate na več načinov

V napovedi za odmero dohodnine lahko del dohodnine (do 0,5%) namenite društvu.
Do 0,5 % svoje dohodnine lahko namenite v humanitarne namene. Ta del dohodnine bi se sicer stekel v državni proračun, kar pomeni, da je DONACIJA ZA VAS BREZPLAČNA.
Izpolnjen obrazec (PDF) pošljite na pristojni davčni urad (PDF).
Davčna številka združenja je: 61257419 Finančne prispevke pa lahko tudi nakažete na račun št: SI56 0700 0000 0147 530 (GB d.d., Kranj)

diabetes revija cukrcek